Informatie over mobiele netwerken

Met het voortgaan van de technologische vernieuwing in 4G en 5G kondigen de telecom providers aan dat ze 2G op termijn uitzetten. Per provider en per land heeft dit een eigen tijdpad.

Wat nu bekend is

  • Vodafone (NL) houdt 2G tot minimaal eind 2024 in de lucht.
  • KPN (NL) onderhoudt het 2G-netwerk tot zeker 1 december 2025.
  • Orange (BE) garandeert 2G tot minimaal 2028, Base en Proximus (Be) tot zeker 2027.

Er is een goede kans dat deze fasering naar achteren wordt verschoven, omdat veel cruciale diensten en infrastructuur nog op 2G steunen. De telecombedrijven zullen hierover nader communiceren.

In de komende jaren kan de dekking van 2G wel afnemen, doordat de providers masten gaan aanpassen.

Wat wel al zeker is:

  • Het 3G netwerk in Nederland is al uitgezet, in België gebeurt dit in 2025.
  • T-Mobile stopt op 1 juni 2023 met 2G voor apparaten (machine-to-machine).

Wat dit betekent voor Mobeye apparaten

Apparaten die met de Mobeye simkaart zijn aangesloten op de Mobeye Portal hebben de langste gebruiksduur in het vooruitzicht, omdat de Mobeye simkaart mag switchen naar ieder beschikbaar netwerk. Als het een 2G-apparaat is, geldt dit zo lang één provider 2G blijft aanbieden. Als er nu een “eigen simkaart” in het apparaat zit, kan deze worden gewisseld naar een ander provider, óf alsnog naar de Mobeye Sim/Portal. U kunt ons vragen een simkaart op te sturen, die u online kunt activeren (zie hier voor prijsinformatie). Graag onder vermelding van uw Mobeye apparaattype en liefst ook serienummer of softwareversie.

Zodra 2G wegvalt, kunt u overstappen naar een Mobeye 4G product. Voor alle producten is er, of komt er, een alternatief. Raadpleeg ons voor advies of een vervangingsaanbod.

Neem contact op met Mobeye voor advies over specifieke apparaten, oplossingen en voor informatie over andere landen.

Mobeye 4G-producten, klaar voor de toekomst

In de zomer van 2021 heeft Mobeye de LTE-M 4G productenlijn geïntroduceerd. Met de modernste communicatietechnologie zijn deze producten toekomstproof. De module kan met een Mobeye simkaart via 2G en 4G communiceren en is hierdoor wereldwijd inzetbaar. Met een eigen simkaart verbinden de “CM4-producten” met 2G. Als de providers met 2G stoppen, kan de unit alsnog omgezet worden naar de Mobeye SIM/Portal.